暮らしの中の小さな幸せ

子育てママの日常生活。日々の暮らしの中で見つけた小さな幸せを紹介します。

わが家の朝ごはん♡ご飯とお味噌汁で1日を元気に過ごそう

つい最近まで,わが家の定番朝ごはんはパンとヨーグルトでした。パンにチーズを乗せたり,ヨーグルトに黄な粉をかけたりと,少しは栄養も考えていたのですが…

We had toast and yogurt for breakfast until just recently. I put a sliced cheese on the toast and roasted soybean powder over the yogurt for our health…

 

先月から始まった1歳7か月の娘の保育園。朝食は「ご飯とみそ汁」でお願いしますとのことで,わが家の朝ごはんはがらりと変わりました。

My one and seven months daughter has gone to the nursery school since last month. The school asked me to prepare “rice and miso soup for breakfast, so our eating habits changed dramatically.

 

 

朝はドタバタしているので,朝ごはんの準備は前日の夜にしておきます。ご飯は朝起きる時間にタイマーをセットします。白米のこともありますが,作り置きのおかずを使って混ぜご飯にすることが多いです。

I prepare breakfast the night before since we are busy in the morning. I set the timer on the rice cooker at 7 a.m.. We sometimes eat white rice, but I usually add some ingredients to cooked rice.

 

混ぜご飯におすすめの常備菜/Recommended pre-cooked ingredients for mixed rice

・ひじきの煮物 Simmered Hijiki Seaweed

・切り干し大根 Simmered Kiriboshi Daikon

きんぴらごぼう Kinpira burdock

 

混ぜるだけのおすすめ食材/Recommended ingredients for mixed rice

・コーン缶+かつお節+バター醤油 Whole cone + Bonito flakes + Butter soy sauce

・冷凍枝豆+塩昆布 Frozen Edamame + Salted kelp

しらす+小葱+胡麻 Whitebait + Green onion + Sesame seeds

 

お味噌汁は娘が自分で食べれるように具材は小さめに。お出汁で煮て具材に火が通ったら,粗熱を取って冷蔵庫に入れておきます。翌朝火にかけてお味噌をといたら完成です。

I cut ingredients into bite-size pieces for miso soup so that my daughter eats it by herself. Boil broth and ingredients in the pan and keep it in the fridge once the soup is cooled. I heat the pan and add miso next morning.

 

他におかずを作る訳ではないので,ご飯とお味噌汁からいろんな栄養をとれるようにバランスを考えるようにしています。

I only make rice and miso soup so I use variety of ingredients for a well-balanced breakfast.

 

 

…でもパンが好き!なので時間がある休日の朝はフレンチトーストやパンケーキで息抜き。

Nevertheless, I love bread!! So, we enjoy French toast or pancakes for breakfast on weekends.

 

明日の朝ごはんは何を作ろうかな。

Hmm…what should I make for breakfast tomorrow?

 

いつもの幸せに心から感謝。ありがとう。

I appreciate a common day like today. Thanks.