暮らしの中の小さな幸せ

子育てママの日常生活。日々の暮らしの中で見つけた小さな幸せを紹介します。

お家で簡単♡自然の恵み「梅」を漬ける日

自然豊かな環境で働く夫。5月末ごろになると事務所のそば木に立派な梅が実ります。

Where my husband works has plenty of nature and plenty of plums grow ripe near the office around the end of May.

 

 

自然の恩恵を受けて我が家でこの時期作るのは「梅の塩漬け」です。天日干しの必要がなく赤紫蘇も使いません。ほぼ自宅にあるもので作れるのも魅力的です。

We receives the blessing of nature and pickle “salted plums” in this season. It does not need to be dried in the sun and pickled with red perilla.

 

作り方はとてもシンプルです。

The recipe is really simple but it is delicious.

[用意するもの ingredients]

・梅/plum 1kg

・塩/salt 180g

ホワイトリカー/white liquor 200ml(25度以上の焼酎でも可)

 

・容器/pickle container(煮沸消毒しておく)

・重石/stone 2kg

 

[手順 recipe]

  1. 竹串でヘタをとる。Remove the stem end from plums with a skewer.
  2. 梅の実をよく洗い2時間ほど水につけあくを抜く。Wash plums well and soak in the water to remove the toxins.
  3. ザルに上げてキッチンペーパーで1個ずつ水気を拭き取る。Drain in a strainer and wipe with paper towels.
  4. 容器に塩をひとつかみ入れ梅を並べる。Put a pinch of salt in the bottom of the pickle container and spread the plums on it.
  5. 塩,梅を繰り返し重ね最後に残った塩をふりかける。Layering the salt and plums and sprinkle the remaining salt on the top.
  6. カビを予防するためホワイトリカーを回しかける。Pour the white liquor to prevent mold.
  7. 2キロの重石を乗せてビニール袋で覆う。Place the 2kg stone on the top end cover the container with a plastic bag.
  8. 1日数回容器を回して漬け汁をいきわたさせる。Turn the container several times a day to mix the prams with pickled juice.
  9. 1週間ほど経ち漬け汁が十分にでたら重石を1キロに減らし約1か月漬ける。When you see the enough pickled juice after 1 week, remove a half of the stone and pickle for about 1 month.

 

わが家では塩漬けした梅の実をお弁当に,残った漬け汁はお料理に活用しています。今年の「梅の塩漬け」も美味しく出来上がりますように。

We put the salted plums in our lunch box and use the pickled juice in cooking. I hope we enjoy the salted plums this year as always.

 

 

いつもの幸せに心から感謝。ありがとう。

I appreciate a common day like today. Thanks.